30 september en 1, 7 en 8 oktober: Expositie Jos en Theo Solberg
Op 30 september, 15.00 uur zal de opening van de expositie plaatsvinden door de wethouder van cultuur. Daarnaast zal er ook muziek te beluisteren zijn. De in Geleen geboren gitarist Joost Vergoossen (o.a. Ilse de Lange en Kayak, 2 keer verkozen tot beste gitarist van de Benelux) zal enkele akoestische nummers ten gehore brengen.
18 en 19 november: Expositie Zinnebeelden
Stichting Zinnebeelden is een stichting die zich richt op kunst van mensen die gebruik maken van de GGZ van Zuyderland in een van de moeilijkste periodes van hun leven of hiervan herstellende zijn.
Wij bieden mensen de gelegenheid om door woord en beeld te laten zien dat creativiteit een onderdeel is van het zichtbaar, tastbaar en toonbaar maken van hun ontdekkingsreis naar herstel.
De stichting hoopt, door exposities en presentaties, iedereen kennis te laten maken van deze individuele ontdekkingsreizen, maar beoogt vooral dat dit alles een destimatiserend effect heeft ten aanzien van oordelen en vooroordelen die de maatschappij heeft over mensen die (vaak tijdelijk) ondersteund worden door de psychiatrie.
Het werk dat door deze mensen gemaakt wordt, heeft in de kunstwereld de naam ‘Outsider Art‘ gekregen.
Outsider Art is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken, gemaakt door mensen met bijzonder artistieke talenten die luisteren naar de stem in zichzelf.
Zij kijken niet naar wat anderen al hebben gemaakt, volgen geen kunstopleiding en in sommige gevallen verblijven zij in een instelling. Ze ontplooien hun creativiteit buiten de kaders en buiten het zicht van het reguliere kunstcircuit.
Bij deze kunstwerken passen dan ook geen grote theorieën of grote verhalen. Ze getuigen van een leven dat, met momenten, anders verloopt dan dat van de meesten van ons. Het zijn zogenaamde ‘vensters’ die ons een blik gunnen in het hoofd en de ziel van mensen die door de maatschappij vaak als ‘vreemd’ worden aanzien. Het is een blik in een wereld ‘zonder grenzen’.
Het werk van ‘outsiders’ is niet onder één noemer te vatten. Bij deze artiesten zitten zowel verhalenvertellers als ook kunstenaars. Vanuit hun diepste intentie en aanvoelen zetten zij hun beleving en ervaring trefzeker, overtuigend en altijd zonder aarzeling neer.
26 november: concert Claudia y Manito, aanvang 14.30 uur, inloop vanaf 14.00 uur
Bij dit optreden gaat de Paraguayaanse harp met haar melancholische geluid een dialoog aan met de flamencogitaar. Betoverende melodieën en tot de verbeelding sprekende improvisaties nemen de luisteraar mee naar een gevoelswereld vol passie, weemoed en hartstocht.
Naast het instrumentale repertoire zingt Claudia Spaanstalige liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent. Hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid pakt ze de toehoorder geraffineerd in. Het vurige gitaarspel van gipsygitarist Manito geeft de muziek een extra dimensie. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.
Entree € 10,- (contante betaling bij de entree/pinnen is niet mogelijk).
20 januari 2024: Burgerlijk Huwelijk (optie/besloten)
17 mei: Burgerlijk Huwelijk (optie/besloten)
BIJ DE BUREN
Theater Karroessel, 11 oktober, aanvang 19.30 uur
De wortel van gras, voorstelling van Lion Tokkie, aanv. 19.30 uur, entree € 24,50
Een indrukwekkende voorstelling die u meeneemt naar de jaren 1939 tot 1945. En die u (weer) aan het denken zet over Jodenhaat, antisemitisme en discriminatie. Een voorstelling die u laat zien wat er in die jaren in Nederland en Silezië (zuid Polen) is gebeurd. Een weerzinwekkend verhaal van ongeloof, genialiteit en dat nog steeds onbegrijpelijk is. In de wortel van gras ‘Van joodse werkkampen tot Auschwitz’ ziet u wat Nazi- Duitsland voor de Nederlandse Joden in petto had. Niet alleen hadden ze een geniaal transportsysteem dat dagelijks treinladingen mensen transporteerden om de fabrieksmatige afslachting te voeden. Ook het fijnmazig ambtelijk administratief systeem zorgde ervoor dat alles als gesmeerd functioneerde.
De Nazi’s probeerden in 1944 en 1945 hun misdaden te camoufleren door tienduizenden joden, krijgsgevangenen en anderen binnen het Reich te verplaatsen. Om ze zo te onttrekken aan de geallieerden en in te zetten in de oorlogsindustrie, Veelal in onderaardse gangenstelsens. De zogenaamde dodenmarsen.
Na de bevrijding kwam het onvoorstelbare leed. De trauma’s voor de overlevenden werken nog tot op dag van vandaag door. We mogen het niet vergeten.
reserveren via www.karroessel.nl